Επικοινωνία Εκτύπωση English

Δημ. Καραμπερόπουλος
Ενα αβιβλιογράφητο κείμενο του 1815
για την προστασία από την πανώλη
 
Παράρτημα: Γεωργίου Κοζάκη Τυπάλδου, Περί του καθαρισμού του αέρος δια του αλικού οξέος
 
Εκδόσεις Α. Σταμούλη
Αθήνα-Πειραιάς, 1994
Σχήμα 14Χ21, σελ. 53
Το άρθρο σε αρχείο PDF 
  ΙSΒΝ 960-351-027-0

  Με την μελέτη γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας, σχετικά με το κείμενο για την προστασία από την πανώλη, του ιατρού Γεωργίου Κοζάκη Τυπάλδου, το οποίο ήταν αβιβλιογράφητο από την Ελληνική Βιβλιογραφία. Το κείμενο ήταν με την ίδια σελιδαρίθμηση στη μετάφραση της Διδακτορικής Διατριβής του Ιωάννου Σεραφείμ «Περί των χολερικών πυρετών» και εντοπίσθηκε στη Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας.

  Στην αρχή της μελέτης γίνεται αναφορά στη συμπλήρωση-διόρθωση της Ελληνικής Βιβλιογραφίας με τη δημοσίευση τώρα του κειμένου. Στη συνέχεια γίνεται λόγος για την αιτία συγγραφής του κειμένου, που ήταν οι επιδημίες της πανώλης της εποχής εκείνης, οι οποίες θέριζαν τους πληθυσμούς του ελληνικού χώρου. Και ο Γεώργιος Κοζάκης Τυπάλδος, από ενδιαφέρον για την προστασία των συμπατριωτών του από την πανώλη, καθιστά γνωστή τη μέθοδο του ονομαστού Γάλλου χημικού Guyton de Murveau (1737-1816) στον αδελφό του Αγαθάγγελον Μητροπολίτη Τριπόλεως Μ. Ασίας. Στο κείμενό του αναφέρει αναλυτικά τον τρόπο εφαρμογής αυτής της μεθόδου με τη χρησιμοποίηση χημικών ουσιών, που οι δημιουργούμενοι ατμοί κατά τη χημική αντίδραση τους έχουν ως αποτέλεσμα να καταπολεμούν το «μιάσμα»της πανώλους. Μάλιστα, το συνοδεύει με πολλά επιχειρήματα για την αποτελεσματικότητα της προτεινομένης αυτής μεθόδου. Ακόμη, ως πολιτικός νούς, τονίζει ότι δεν απαιτείται μόνο η «Πατρική προτροπή»του κλήρου αλλά απαιτείται, για την εφαρμογή της προφυλακτικής αυτής μεθόδου, και η κρατική εξουσία για να γίνει «ο αλικός καπνισμός»σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει «υποψία μολυσμού», Ετσι, θα είναι δυνατόν να σωθούν, όπως παρατηρεί στο τέλος του κειμένου, από την πανώλη «τοσαύτα ταλαίπωρα σφάγια», όπως αποκαλεί τα υποψήφια θύματά της.

  Στην έκδοση μας σε Παράρτημα καταχωρίζεται φωτομηχανικά το κείμενο του Γεωργίου Κοζάκη Τυπάλδου με την προσθήκη ευρετηρίου και γλωσσαρίου, για να γίνει γνωστό και προσιτό στους μελετητές.

Created by  WebLines  2004