Αξιότιμο κ. Γεώργιο Χρούσο Καθηγητή Παιδιατρικής Διευθυντή Δελτίου Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Γουδί-Αθήνα Θέμα: Βιβλιογραφική τεκμηρίωση και στα άρθρα στην Ιστορία της Ιατρικής
Κύριε Καθηγητά, Στο περιοδικό Δελτίο Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, 2004, τόμ. 51 (4), σελ. 385-388, δημοσιεύθηκε το Αρθρο Ειδικού Ενδιαφέροντος «Παιδοκτονία στην αρχαία Ελλάδα. Μια προσπάθεια ανάλυσης στο έργο Μήδεια του Ευριπίδη» του Θ. Ταμπάκη.
Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι στο άρθρο λείπουν οι βιβλιογραφικές τεκμηριώσεις, και το γεγονός αυτό δίνει την εντύπωση ότι το άρθρο δεν έχει την απαιτούμενη εγκυρότητα. Δεν είναι δυνατόν σε ένα έγκυρο επιστημονικό περιοδικό της Πανεπιστημιακής Κλινικής να δημοσιεύονται άρθρα με τις γενικότητες που παρατίθενται: «Κατά τον Πίνδαρο» (!), «για το φόνο κόρης από τον πατέρα μιλάει και ο ρήτορας Αισχίνης» (!), «από τα γραφόμενα του Πλούταρχου» (!), «μας πληροφορεί ο Αιλιανός» (!), «ο Πολύβιος θρηνολογούσε...»(!), «ο Πλάτων στους Νόμους του...»(!), «ως γνωστόν επιστημονική προσέγγιση του κεφαλαίου τερατογέννηση έγινε από τον Αριστοτέλη και τον Ιπποκράτη» (!), «Ο Stern το 1948...» (!), «το 1951 ο καθηγητής Νευρολογίας και Ψυχιατρικής Δημήτρης Κουρέτας μεταξύ άλλων γράφει...» (!), «όπως είπε και ο κριτικός Βασίλης Ραφαηλίδης» (!), «Ο De Mause γράφει...» (!).
Κύριε Καθηγητά, έθεσα θαυμαστικά γιατί πράγματι διερωτάται κανείς πού ο συγγραφέας του άρθρου βρήκε τις αναφορές αυτές και γιατί δεν έθεσε τις βιβλιογραφικές παραπομπές. Θα παρακαλούσα, και τα άρθρα ακόμη στην Ιστορία της Ιατρικής θα πρέπει να έχουν τις απαραίτητες βιβλιογραφικές τεκμηριώσεις, για να είναι δυνατόν να ελέγξει κανείς αν πράγματι είναι σωστές οι αναγραφόμενες πηγές ή είναι αντιγραφή από άλλα άσχετα κείμενα.
Πρέπει να γίνει κατανοητό στους συγγραφείς ότι τα άρθρα στην Ιστορία της Ιατρικής δεν είναι μυθιστορηματικές δημιουργίες.
Με τιμή
Δρ. Δημ. Καραμπερόπουλος
|