Αγαπητέ Παναγιώτη Ανανιάδη,
Σχετικά με το κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη, 25 Οκτωβρίοπυ 2009, «Ποιος δεν θέλει την ιστορική μνήμη; Με αφορμή την ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Ψυχή βαθειά" για τον εμφύλιο», που μου κοινοποίησες, θα ήθελα να παρατηρήσω πως ο Τσώρτσιλ εφήρμοσε «το σχέδιο κατά γράμμα», όπως γράφει ο Θεοδωράκης. Το ερώτημα που τίθεται είναι: ποιο όμως σχέδιο εφήρμοσε ο Τσώρτσιλ; Μήπως ήταν το σχέδιο της συμφωνίας της Γιάλτας, τότε που μοιράστηκε η Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής μεταξύ των Στάλιν, Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ; Γι' αυτό και ο Τσώρτσιλ έδρασε «σαν να βρίσκεται σε εχθρική χώρα. Ηξερε ότι ο Στάλιν δεν θα αντιδρούσε, όπως και δεν αντέδρασε. Κάτι που δεν θέλανε οι οπαδοί του ΚΚΕ να το κατανοήσουν. Αυτά όμως θα έπρεπε να πει ο Θεοδωράκης, ότι οι πολιτικές ηγεσίες της δεξιάς και της αριστεράς ήταν εξαρτημένες ιδεολογικο-πολιτικά.
Και όσον αφορά για τον πόλεμο μεταξύ του «Δημοκρατικού Στρατού» και του «Εθνικού Στρατού», αντί να μας γράφει για την ψυχολογία των αντιπάλων πολεμιστών, καλά θα έκανε να μας έλεγε γιατί η ηγεσία του Δημοκρατικού Στρατού και κατ' επέκταση το ΚΚΕ προχώρησαν στον πόλεμο, ενώ ήταν ξεκαθαρισμένο το θέμα των ζωνών επιρροής.
Βέβαια τότε η ηγεσία του ΚΚΕ διατυμπάνιζε ότι δεν υπήρξε η συμφωνία της Γιάλτας και δεν υπήρξε το μοίρασμα της Ευρώπης σε ζώνες επιρροής. Και τούτο διότι αυτή η τακτική εξυπηρετούσε τον Στάλιν. Χρησιμοποίησε τον Δημοκρατικό Στρατό και το ΚΚΕ για τις επιδιώξεις του, να δημιουργεί προβλήματα αρχικά στους Άγγλους και αργότερα στους Αμερικάνους, για να πάρει ορισμένα γεωστρατηγικά ανταλλάγματα.
Αυτά θα έπρεπε να μας πει ο Θεοδωράκης, αφού έζησε από κοντά τα γεγονότα. Για να μάθει ο Ελληνικός λαός την πραγματική αλήθεια και όχι την «αλήθεια» που θέλουν οι πολιτικές δυνάμεις της δεξιάς και ιδιαίτερα του ΚΚΕ. Επί πλέον να διακηρύξει πως οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να πάρουν ένα σοβαρό μάθημα από εκείνα τα γεγονότα, να προσπαθούν να μην γίνονται πιόνια στη διεθνή σκακιέρα.
Αν θέλεις Παναγιώτη μπορείς να κοινοποιήσεις αυτές τις σκέψεις μου, που συνοπτικά σου ανέφερα και που είναι απόσταγμα πολλών μελετών σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο του 1944-1949.
Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος