Επικοινωνία Εκτύπωση English

ΔΗΜ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Ελληνες γιατροί δεν πρέπει να αγνοούν τα κείμενα του Ιπποκράτη
 
 
27-1-2010 
 
 

Αξιότιμε κ. Κασίμο,

 

Στο περιοδικό Νέα Παιδιατρικά Χρονικά, τόμ. 9, τεύχ. 3, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2009, σελ.145-153, δημοσιεύθηκε η εργασία των Ε.Παύλου, Λ. Φιδάνη, «Η γενετική βάση ης επιληψίας», στην οποία τονίζεται, σελ 146, ότι «η κληρονομική βάση της επιληψίας είχε γίνει αντιληπτή ήδη από την αρχαιότητα και ο πρώτος που αναφέρθηκε στη γενετική της βάση ήταν ο Ιπποκράτης (470-410 π.Χ.), ο οποίος και παρατήρησε ότι η ΄΄ιερή νόσος΄΄ εμφανιζόταν σε πολλά μέλη της ίδιας της οικογένειας» παραπέμποντας στην εργασία των Riggs AJ, Riggs JE. Epilepsy's role in the historical differentiation of religion, magic and science. Epilepsia 2005; 46: 452-3.

Με έκπληξη ανέγνωσα μόνο την παραπομπή στην ξένη εργασία, χωρίς να υπάρχει μια αντίστοιχη στο έργο του Ιπποκράτους. Οι συγγραφείς δεν έκαναν τον κόπο να παραθέσουν τη βιβλιογραφική ένδειξη που είναι «Περί ιερής νούσου 2» και καλλίτερα ακόμη να παρέθεταν και το σχετικό κείμενο «Αρχεται δε ώσπερ και τάλλα νουσήματα κατά γένος» και στα νεοελληνικά «η προέλευσή της είναι όπως συμβαίνει και με τις άλλες αρρώστιες, κληρονομική» (Ιπποκράτης, Απαντα τα έργα, εκδ. Αθ. Μαρτίνου, Αθήνα 1968, τόμ. Γ΄, σελ. 470 και 471 αντίστοιχα).

Είναι κρίμα οι Ελληνες γιατροί να παραθεωρούν τα ελληνικά κείμενα των μεγάλων αρχαίων ιατρών και να παραπέμπουν σε ξενόγλωσσα μόνο άρθρα, ενώ είναι σήμερα πολύ εύκολο να έχει κανείς πρόσβαση στα κλασσικά κείμενα του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη καθώς και του Γαληνού. Ηδη στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις «Ζήτρος» και στην Αθήνα από τις εκδόσεις «Κάκτος» έχουν εκδοθεί τα έργα της Ιπποκρατικής Συλλογής και μπορεί κανείς εύκολα να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Καλό θα είναι και η Συντακτική Επιτροπή σε ανάλογες περιπτώσεις να συνιστά στους Ελληνες συγγραφείς να παραθέτουν επιπλέον και ανάλογη παραπομπή στα ελληνικά έργα των αρχαίων ιατρών και αν είναι δυνατόν με τα σχετικά τους κείμενα. Είναι καιρός κ. Διευθυντά να αλλάξει η νοοτροπία μας, να σεβαστούμε και να αξιοποιήσουμε την σημαντική αρχαία μας ιατρική κληρονομιά, την οποία πολλοί ξένοι συνάδελφοί μας θα ήθελαν να την είχαν.

Δεχθείτε έξι δημοσιευμένες μου εργασίες στην Ιστορία της Ιατρικής.

27-1-2010


Με τιμή

Δημήτριος Καραμπερόπουλος,

Πρόεδρος

Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας της Παιδιατρικής

 

Created by  WebLines  2004