Επικοινωνία Εκτύπωση English

Προσφώνηση του Δημ. Καραμπερόπουλου κατά την έναρξη της
1ης ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ.
1 Απριλίου 2006.
Αμφιθέατρο Χωρεμείου Ερευνητικού Εργαστηρίου,
Νοσοκομείο Παίδων ΄΄Αγία Σοφία΄΄, Αθήνα.
 
 
Κύριοι Καθηγητές

Κυρίες και Κύριοι

 

Με αισθήματα χαράς και συγκίνησης ξεκινούμε την πρώτη εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας της Παιδιατρικής, που ιδρύθηκε πριν από δυόμιση χρόνια και στους σκοπούς έχει τη μελέτη της Ελληνικής Παιδιατρικής και των φορέων της. Κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία της διότι οι ιστορικοί της ειδικότητος της Παιδιατρικής είναι σε θέση να γνωρίζουν καλλίτερα τις λεπτομέρειες της. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους ιστορικούς των άλλων ειδικοτλτων της Ιατρικής, όπως για παράδειγμα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας, της Χειρουργικής, της Ακτινολογίας και άλλων.

Κατά τα τελευταία χρόνια γεικότερα παρατηρείται στην Ελλάδα μία ανάπτυξη των σπουδών στην Ιστορία της Ιατρικής. ΄Ηρθε ο καιρός να γίνει κατανοητό πόσο απαραίτητη είναι η γνώση του παραλθόντος της Ιατρικής, ακολουθώντας και σ’ αυτό το σημείο ασθαίνοντας τους άλλους, λες και δεν ξεκίνησε η Ιστορία από αυτόν εδώ τον τόπο. Όταν σε ελληνικό περιοδικό έστειλα μία εργασία ιστορίας της ιατρικής, μου απάντησαν ότι το θέμα κρίθηκε καλό και θα το δημοσιεύσουν με το αιτιλογικό ότι τώρα και τα ξένα περιοδικά δημοσιεύουν άρθα ιστορίας της ιατρικής!!!

Η σημερινή μας 1η Ημερίδα Ιστορίας της Ελληνικής Παιδιατρικής εμπλουτίζεται με την έκθεση Παιδιατρικών βιβλίων της περιόδου 1837-1960. Τέθηκε το χρονικό όριο 1960 για να υπαρχει μία απόσταση από το σήμερα. Μέχρι το 1900 έχουν εντοπισθεί 12 παιδιατρικά βιβλία και ένα χειρόγραφο, στη συνέχεια 9 βιβλία κατά την εικοσαετία 1901-1920, με αύξηση του αριθμού τους σε 30 κατά το 1921-1940 και 26 στην εικοσαετία 1941-1960.

Οσον αφορά τις 24 διδακτορικές διατριβές με παιδιατρικά θέματα αυτές κατανέμονται σε 8 κατά την εικοσαετία 1931-1950 και 16 στη δεκαετία 1951-1960. Εκτίθεται και το πρώτο ειδικό βιβλίο Παιδιατρικής του καθηγητού Α. Βιτσάρη έκδοση του 1871, ενώ παράλληλα έχουμε και σημειώσεις του μαθήματός του του 1858.

Ενδιαφερον έχει το γεγονός ότι τέσσερα βιβλία είχαν και δεύτερη επανέκδοση ενώ ένα βιβλίο που εκτίθεται είναι αντίτυπο της έκτης έκδοσης του 1947. Οι επανεκδόσεις αυτές δειχνουν ότι υπήρχε εμδιαφέρον για τα βιβλία αυτά και οι παιδιατρικές γνώσεις τους διαχέονταν στο κοινό.

Στην έκθεση εκτίθενται και αντίτυπα από τα παιδιατρικά περιοδικά καθώς και αντίτυπα άλλα περιοδικά στα οποία καταχωρίσθηκαν παδιατρικά άρθρα, όπως και το προεπαναστατικό περιοδικό Ερμής ο Λόγιος του 1816 και 1817. Τα βιβλία προέρχονται από τις βιβλιοθήκες του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Ιατρικής της Οικογενείας Χρίστου Οικονομόπουλου, του ομιλούντος, του κ. Γεωργίου Αντωνακόπουλου, του κ. Νικολάου Ματσανιώτη, του κ. Επαμ. Καρβέλη και του κ. Κων. Πρίφτη τους οποίους και θερμά ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους.

Ευχαριστούμε επίσης τους συμμετέχοντες σ' αυτήν την 1η Ημερίδα Ιστορίας της Ελληνικής Παιδιατρικής, που πρόθυμα δέχθηκαν να δώσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, την κα Φωτεινή Τζωρτζάτου, καθηγήτρια ΠαιδιατρικήςΑιματολογίας-Ογκολογίας, την κα Σοφία Αρώνη-Βουτσά, Υφηγήτρια και Διευθύντρια του Κέντρου Αιμορροφιλίας-Αιμόστασης του Νοσοκομείου Πάιδων «Αγία Σοφία», τον Κων/νο Πρίφτη, Αναπληρωτή Διευθυντή του Αλλεργιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλη, τον κ. Γιάννη Τσουκαλά και τους συνεργάτες του από τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Γενικού νοσοκομείου Χανίων και την δεσποινίδα Αλεξάνδρα Οικονομοπούλου, ιατρό και υπ. διδάκτορα στην Ιστορία της Ιατρικής.

Για τη διοργάνωση της 1η Ημερίδας Ιστορίας της Ελληνικής Παιδιατρικής εκφράζονται ευχαριστίες στον καθηγητή της Παιδιατρικής και Διευθνητή της Α΄Παιδατρικής Κλινικής κ. Χρούσο για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου

Και στις Εταιρείες Elpen, Cana, Baxter, Medispes, Wyeth Hellas, Aventis, Numil και GlaxoSmithKline.

Ευχαριστούμε και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας και συμβάλλετε στην επιτυχία της 1ης Ημερίδας Ιστορία ςτης Ελληνικής Παιδιατρικής και στην οποία όσοι επιθυμείτε μπορείτε να γίνεται μέλη της προς ευώδοσιν των σποπών της.

Δημήτριος Καραμπερόπουλος
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας
Ιστορίας της Παιδιατρικής


Created by  WebLines  2004