Εκπρόσωπε του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κου Χριστοδούλου
Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Βελεστίνου
Κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής
Κυρία Βουλευτή
Κύριοι καθηγητές
Κυρίες και κύριοι
250 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του μεγάλου τέκνου του Βελεστίνου, του επαναστάτη, διαφωτιστή και οραματιστή μιας δημοκρατικής πολιτείας του Ρήγα Βελεστινλή. Στη σημαντική αυτή επέτειο η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα συμμετέχει με σχετικές εκδηλώσεις.
Πρώτη σημαντική κορυφαία εκδήλωση είναι η σημερινή κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα ολοκληρωμένα για πρώτη φορά και με ευρετήρια ΑΠΑΝΤΑ τα έργα του Ρήγα.
Δεύτερη κορυφαία εκδήλωση θα είναι η διοργάνωση του Ε΄ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΦΕΡΑΙ-ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ-ΡΗΓΑΣ, Αρχαιολογία-Ιστορία-Λαογραφία» με τη συμμετοχή 80 περίπου επιστημόνων από την Ελλάδα, τις Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές χώρες κατά το τετραήμερο 4-7 Οκτωβρίου 2007 στη γενέτειρα του Ρήγα, το Βελεστίνο. Αντικείμενο του Συνεδρίου είναι η ζωή και το έργο του του Ρήγα καθώς και η γενέτειρά του, οι αρχαίες Φερές και το νεώτερο Βελεστίνο.
Παράλληλα την σημαντική αυτή επέτειο θα πλαισιώνουν και άλλες δραστηριότητες.
Εντός του Ιουλίου θα κυκλοφορήσει η μετάφραση του Συντάγματος του Ρήγα και στη γερμανική γλώσσα. Αποτελεί την δέκατη γλώσσα στην οποία μεταφράζεται το Σύνταγμα του Ρήγα μετά τις έως τώρα εννέα γλώσσες: την Γαλλική, Αγγλική, Ισπανική, Ιταλική, Ρωσική, Βουλγαρική, Αλβανική, Σερβική και Ρουμανική.
Μάλιστα αυτή τη χρονιά θα ολοκληρωθεί η αποστολή του Συντάγματος του Ρήγα στις Βιβλιοθήκες όλων των κρατών του κόσμου, εθνικές και πανεπιστημιακές. Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί αντίτυπα του συντάγματος του Ρήγα σε 750 Βιβλιοθήκες 150 κρατών.
Και θα προσπαθήσουμε να συνεχισθεί η μετάφραση το Συντάγματος του Ρήγα και σε άλλες εθνικές γλώσσες.
Με την ευκαιρία της επετείου των 250 χρόνων από τη γέννηση του Ρήγα η Επιστημονική μας Εταιρεία εμπλούτισε την απεικόνιση της μορφής του Ρήγα με το πρόσφατο χαρακτικό της γνωστής χαράκτριας Αριας Κομιανού και συνέβαλε στην έκδοση από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αναμνηστικού γραμματοσήμου, δημιουργός του οποίου είναι ο ζωγράφος, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Γιάννης Γουρζής του οποίου εξέδωθη από τα ΕΛΤΑ και ένα φιλοτελικό λεύκωμα εμπλουτισμένο με ένα αριθμημένο χαρακτικό του.
Για να γνωστοποιηθεί στο ελληνικό κοινό η απήχηση του Ρήγα διεθνώς μεταφρράζουμε από τα ισπανικά το βιβλίο με τίτλο «Ρήγας και Μιράντα» του Χιλιανού Καθηγητού-Ακαδημαϊκού M. C. Didier και από τα Βουλγαρικά το βιβλίο με τίτλο «Ρήγας και Ρακόφσκυ», του Καθηγητού της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Σόφιας Kiril Topalov. Στα βιβλία αυτά οι συγγραφείς με τους παραλληλισμούς τους αναδεικνύουν τις προσωπικότητες τόσο του Ρήγα όσο και των ηρώων της Λατινικής Αμερικής Μιράντα και της Βουλγαρίας Ρακόφσκυ αντίστοιχα.
Ακόμη θα κυκλοφορήσουμε την έκδοση του Συντάγματος του Ρήγα στα Γαλλικά σε αντιστοιχία με το Γαλλικό Σύνταγμα του 1793, με σκοπό να φανούν οι σημαντικές προσθήκες, τις οποίες συμπεριέλαβε ο Ρήγας στο Σύνταγμά του. Η έκδοση θα προλογισθεί από διακεκριμένους ΄Ελληνες επιστήμονες.
Θα εκδοθούν σε μία καλαίσθητη έκδοση οι πρώτες βιογραφίες του Ρήγα Βελεστινλή, που γράφτηκαν κατά την περίοδο 1810-1830, με Σχολιασμό-Εισαγωγή-Μετάφραση από τον Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κο Δημήτριο Παντελοδήμο.
Η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΟΜΟΝΟΙΑ της ελληνίστριας Ελενας Λαζάρ που εδρεύει στο Βουκουρέστι, θα συγκεντρώσουν σε ένα τόμο όλες τις εργασίες που έχουν δημοσιευθεί στα ρουμανικά εδώ και εκατό χρόνια για τον Ρήγα Βελεστινλή. Στη συνέχεια θα γίνει μετάφραση αυτών στα ελληνικά κα θα εκδοθεί εδώ στην Αθήνα.
Στον θαυμάσιο εδώ χώρο της Αίθουσας Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου έχει προταθεί να διοργανωθεί το Φθινόπωρο από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία μία ΄Εκθεση με τα Απαντα τα έργα του Ρήγα Βελεστινλή για τα Σχολεία, ώστε να περάσουν τα μηνύματα του στους μαθητές, μια και το 2007 σε πρόσφατη πολύ σωστή και σημαντική απόφαση της η υπουργός Παιδείας ανακήρυξε το 2007 έτος Ρήγα Βελεστινλή για την Εκπαίδευση.
Και σήμερα κυρίες και κύριοι έχουμε τη μεγάλη χαρά και ικανοποίηση να παρουσιάσουμε ενώπιον τόσο εκλεκτού ακροατηρίου τα ΑΠΑΝΤΑ των έργων του Ρήγα Βελεστινλή.
Πριν σαράντα περίπου χρόνια, το 1968, ο μεγάλος ιστορικός του Ρήγα, Λέανδρος Βρανούσης (1921-1993), συγκέντρωσε και παρουσίασε για πρώτη φορά σε δύο τόμους στη Σειρά Απαντα των Νεοελλήνων Κλασσικών όλα τα έργα του Ρήγα. Στο σχήμα όμως του βιβλίου συμπεριέλαβε σε μικρά τμήματα τη Χάρτα της Ελλάδος, του χάρτες Βλαχίας και Μολδαβίας και την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης στην σημαντική αυτή έκδοση των Απάντων του Ρήγα δεν είχε συνταχθεί ευρετήριο ονομάτων για το κάθε έργο.
Δεύτερη απόπειρα έκδοσης των Απάντων του Ρήγα ήταν εκείνη της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2000-2002, που παρουσιάσθηκαν με τον τίτλο «Απαντα τα Σωζόμενα». Η έκδοση όμως αυτή είναι ελλιπής, διότι δεν περιέχει την Χάρτα της Ελλάδος, τη Νέα Χάρτα της Βλαχίας, τη Γενική Χάρτα της Μολδοβίας και την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης δύο βιβλία από τα πέντε που εκδόθηκαν (Σχολείον των ντελικάτων εραστών και Ο Ηθικός Τρίπους) δεν περιέχουν ευρετήριο ονομάτων προσώπων τόπων και πραγμάτων.
Η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα στους ιδρυτικούς σκοπούς είχε θέσει μεταξύ των άλλων και την έκδοση των έργων του Ρήγα Βελεστινλή. Από το 1991 άρχισε την επανέκδοση των έργων του Ρήγα με την φωτομηχανική έκδοση πρώτα του βιβλίου «Φυσικής απάνθισμα», στο οποίο πρόσθεσε και ευρετήριο ονομάτων. Είναι η πρώτη φορά που σε επανέκδοση έργου του Ρήγα συντάσσεται και ευρετήριο ονομάτων, το οποίο ως γνωστόν είναι πολύ χρήσιμο στους μελετητές. Στη συνέχεια το 1994 επανεκδίδονται «Τα Επαναστατικά» κείμενα του Ρήγα, όπως χαρακτηρίζονται η «Νέα Πολιτική Διοίκησις» με την Επαναστατική Προκήρυξη, τα Δίκαια του Ανθρώπου, το Σύνταγμα , τον Θούριο και ο Υμνος Πατριωτικός, με την προσθήκη ευρετηρίου. Κατά το έτος της επετείου του μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα, το 1998, επανεκδίδεται για πρώτη φορά σε αυθεντική μορφή η δωδεκάφυλλη «Χάρτα της Ελλάδος» με τη σύνταξη και πάλι του Ευρετηρίου των ονομάτων των αναγεγραμμένων στα δώδεκα φύλλα της. Στα επόμενα χρόνια επανεκδίδονται φωτομηχανικά «Ο Ηθικός Τρίπους», οι Χάρτες Βλαχίας και Μολδαβίας η εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα βιβλία «Νέος Ανάχαρσις, τόμος τέταρτος» και «Σχολείον των ντελικάτων εραστών» με τα αντίστοιχα ευρετήρια ονομάτων προσώπων, τόπων και πραγμάτων, τα οποία ως γνωστόν είναι πολύ χρήσιμο στους μελετητές.
Για παράδειγμα ας αναφέρουμε ότι κάποιος θα ήθελε να δει σε ποια έργα του ο Ρήγας αναφέρει τη λέξη «ελευθερία». Θα έπρεπε να ψάχνει για καιρό ενώ τώρα δεν έχει παρά να ανοίξει τα Ευρετήρια: Στο Σχολείον των Ντελικάτων εραστών, στη σ. 23 και σε άλλες εννέα σελίδες, στο Φυσικής απάνθισμα στη σ. 24, στον Ηθικό Τρίποδα στις σ. 16, 17, 47, 58, στο Νέος Ανάχαρσις στη σ. 16 σε άλλες 22 σελίδες, στα Επαναστατικά του κείμενα στη σ. 15 και σε άλλες 17 σελίδες, και στη Χάρτα της Ελλάδος στο φύλλο επτά.
Στην επανέκδοση του κάθε έργου των Απάντων του Ρήγα προτάσσεται ένα εισαγωγικό κείμενο, στο οποίο καταχωρίζονται τα καινούργια στοιχεία που έχουν εντοπισθεί, όπως επίσης και οι τρεις σημαντικότερες έρευνες των τελευταίων δεκαετιών που έχουν διενεργηθεί για τον Ρήγα:
1). Αποδείχθηκε ότι ένα πρότυπο του βιβλίου «Φυσικής απάνθισμα» ήταν η Γαλλική Εγκυκλοπαιδεία των Diderot και D' Alembert.
2). Ανευρέθησαν οι πρότυποι χάρτες, τους οποίους ο Ρήγας χρησιμοποίησε για τον σχεδιασμό της «Χάρτας της Ελλάδος». Μάλιστα πήρε χάρτη της αρχαίας Ελλάδος.
3). Τεκμηριώθηκε ότι ο Ρήγας ήταν ο μεταφραστής του έργου «Τα Ολύμπια» του Μεταστάσιο και όχι κάποιου φίλου του, όπως είχε υποστηριχθεί.
Προσθέτουμε ακόμη ότι στην έκδοση των χαρτών Βλαχίας και Μολδαβίας εντοπίσθηκε το ρόπαλο του Ηρακλέους κάτω από τις παραστάσεις των ηγεμόνων τους, στοιχείο που εντάσσει και αυτούς τους χάρτες στο επαναστατικό σχέδιο του Ρήγα, ως πολιτικοί χάρτες των Επαρχιών αυτών του κράτους του, το οποίο ήθελε να δημιουργήσει μετά την επανάστασή του. Επίσης στο χάρτη της Μολδαβίας αποδείχθηκε μία ακόμη χρήση της Γαλλικής Εγκυκλοπαιδείας από τον Ρήγα.
Και είναι η χαρά μας μεγάλη και συνάμα η συγκίνησή μας που κατά την επέτειο των διακοσίων πενήντα χρόνων από τη γέννησή του Ρήγα παρουσιάζουμε τα ΑΠΑΝΤΑ του, ολοκληρωμένα και με ευρετήρια.
Τα παρουσιαζόμενα Απαντα τα έργα του Ρήγα σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσουν και σε ηλεκτρονική μορφή, σε ψηφιακό δίσκο, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση στα έργα του στον καθένα που χρησιμοποιεί υπολογιστή και ιδιαίτερα να χρησιμοποιηθούν τα έργα του Ρήγα από τους νέους, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά μέσα.
Σημαντικός στόχος της Επιστημονικής μας Εταιρείας για την προβολή του έργου του Ρήγα είναι η ψηφιοποίηση όλων των έργων και στη συνέχεια η σύνταξη του λεξιλογίου του Ρήγα, ώστε να φανεί ο γλωσσικός πλούτος του. Για την υλοποίηση του λεξιλογίου του Ρήγα θα υπάρξει συνεργασία με τον Θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσης. (Αναγνωστόπουλος)
Για την καλαίσθητη επανέκδοση των παρουσιαζομένων ενώπιόν σας Απάντων των έργων του Ρήγα Βελεστινλή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις Εκδόσεις Σταμούλη καθώς και τον κ. Νίκο Σαμπαζιώτη με τους συνεργάτες του. Με τη βοήθεια και τη συμπαράστασή τους φθάσαμε στη σημερινή σημαντική ημέρα.
Κυρίες και κύριοι στην παρουσίαση των Απάντων των έργων του Ρήγα συμμετέχουν:
Ο κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκός, του οποίου η ομιλία κατά τηνείσοδό στην Ακαδημία Αθηνών ήταν για τον Ρήγα Βελεστινλή. Λόγω όμως σοβαρού κωλύματος να παρευρίσκεται εδώ σήμερα, το κείμενο της εισηγήσεως του θα το διαβάσει ο συνεργάτης του επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Ευάνθης Χατζηβασιλείου.
Η κυρία Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, η οποία έχει ασχοληθεί με τα λαογραφικά στοιχεία στα έργα του Ρήγα Βελεστινλή και από τα πρώτα βήματά μας βρίσκεται κοντά και μας συμπαραστάθηκε στο έργο μας.
Ο κ. Διονύσιος Μαυρόγιαννης, καθηγητής Κοινωνιολογίας και πρ. Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, που θα μιλήσει για τα Επαναστατικά κείμενα του Ρήγα.
Και ο κ. Γιάννης Καράς, Ιστορικός των Επιστημών, ομ. Διευθυντής Ερευνών του Ε.Ι.Ε. ο οποίος έχει ασχοληθεί και με το πρώτο διαφωτιστικό βιβλίο του Ρήγα το Φυσικής Απάνθισμα και το πρόσφατο βιβλίο του συμβολή στην επέτειο του Ρήγα είναι για το Φυσικης απάνθισμα.
Τους ευχαριστούμε όλους θερμότατα για τη συμμετοχή τους και για την συμβολή τους στην επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης αντάξιας της προσωπικότητας του Ρήγα ενώπιον σας και ενός τόσο εκλεκτού ακροατηρίου.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΦΕΡΩΝ-ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ-ΡΗΓΑ
ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ
ΑΠΑΝΤΑ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ: ΔΡ. ΔΗΜ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΗΝΑ 2007
Η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα στους ιδρυτικούς σκοπούς είχε θέσει μεταξύ των άλλων και την έκδοση των έργων του Ρήγα Βελεστινλή. Και είναι μεγάλη η χαρά και συνάμα η συγκίνησή μας που κατά την επέτειο των διακοσίων πενήντα χρόνων από τη γέννησή του Ρήγα παρουσιάζουμε τα ΑΠΑΝΤΑ του, ολοκληρωμένα και με ευρετήρια.
Πριν σαράντα περίπου χρόνια, το 1968, ο μεγάλος ιστορικός του Ρήγα, Λέανδρος Βρανούσης (1921-1993), συγκέντρωσε και παρουσίασε για πρώτη φορά σε δύο τόμους στη Σειρά Απαντα των Νεοελλήνων Κλασσικών όλα τα έργα του Ρήγα. Στο σχήμα όμως του βιβλίου συμπεριέλαβε σε μικρά τμήματα τη Χάρτα της Ελλάδος, του χάρτες Βλαχίας και Μολδαβίας και την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης στην σημαντική αυτή έκδοση των Απάντων του Ρήγα δεν είχε συνταχθεί ευρετήριο του κάθε έργου.
Δεύτερη απόπειρα έκδοσης των Απάντων του Ρήγα ήταν εκείνη της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2000-2002, που παρουσιάσθηκαν με τον τίτλο «Απαντα τα Σωζόμενα». Η έκδοση όμως αυτή είναι ελλιπής, διότι δεν περιέχει την Χάρτα της Ελλάδος, τη Νέα Χάρτα της Βλαχίας, τη Γενική Χάρτα της Μολδοβίας και την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης δύο βιβλία από τα πέντε που εκδόθηκαν (Σχολείον των ντελικάτων εραστών και Ο Ηθικός Τρίπους) δεν έχουν ευρετήριο ονομάτων προσώπων τόπων και πραγμάτων.
Η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρλήγα από το 1991 άρχισε την επανέκδοση των έργων του Ρήγα με την φωτομηχανική έκδοση πρώτα του βιβλίου «Φυσικής απάνθισμα», στο οποίο πρόσθεσε και ευρετήριο ονομάτων. Είναι η πρώτη φορά που σε επανέκδοση έργου του Ρήγα συντάσσεται και ευρετήριο ονομάτων, το οποίο ως γνωστόν είναι πολύ χρήσιμο στους μελετητές. Στη συνέχεια το 1994 επανεκδίδονται «Τα Επαναστατικά» κείμενα του Ρήγα, όπως χαρακτηρίζονται η «Νέα Πολιτική Διοίκησις» με την Επαναστατική Προκήρυξη, τα Δίκαια του Ανθρώπου, το Σύνταγμα , τον Θούριο και ο Υμνος Πατριωτικός, με την προσθήκη ευρετηρίου. Κατά το έτος της επετείου του μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα, το 1998, επανεκδίδεται για πρώτη φορά σε αυθεντική μορφή η δωδεκάφυλλη «Χάρτα της Ελλάδος» με τη σύνταξη και πάλι του Ευρετηρίου των ονομάτων των αναγεγραμμένων στα δώδεκα φύλλα της. Στα επόμενα χρόνια επανεκδίδονται φωτομηχανικά «Ο Ηθικός Τρίπους», οι Χάρτες Βλαχίας και Μολδαβίας η εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα βιβλία «Νέος Ανάχαρσις, τόμος τέταρτος» και «Σχολείον των ντεκλικάτων εραστων» με τα αντίστοιχα ευρετήρια.
Στην επανέκδοση του κάθε έργου προτάσσεται ένα εισαγωγικό κείμενο, στο οποίο καταχωρίζονται τα καινούργια στοιχεία που έχουν εντοπισθεί, όπως μεταξύ των άλλων και οι τρεις σημαντικότερες έρευνες των τελευταίων δεκαετιών που έχουν διενεργηθεί για τον Ρήγα:
1). Αποδείχθηκε ότι ένα πρότυπο του βιβλίου «Φυσικής απάνθισμα» ήταν η Γαλλική Εγκυκλοπαιδεία των Diderot και D' Alembert.
2). Ανευρέθησαν οι πρότυποι χάρτες, τους οποίους ο Ρήγας χρησιμοποίησε για τον σχεδιασμό της «Χάρτας της Ελλάδος».
3). Τεκμηριώθηκε ότι ο Ρήγας ήταν ο μεταφραστής του έργου «Τα Ολύμπια» του Μεταστάσιο και όχι κάποιου φίλου του.
Προσθέτουμε ακόμη ότι στην έκδοση των χαρτών Βλαχίας και Μολδαβίας εντοπίσθηκε το ρόπαλο του Ηρακλέους κάτω από τις παραστάσεις των ηγεμόνων τους, στοιχείο που εντάσσει και αυτούς τους χάρτες στο επαναστατικό σχέδιο του Ρήγα, ως πολιτικοί χάρτες των Επαρχιών αυτών του κράτους του, το οποίο ήθελε να δημιουργήσει μετά την επανάστασή του. Επίσης στο χάρτη της Μολδαβίας αποδείχθηκε μία ακόμη χρήση της Γαλλικής Εγκυκλοπαιδείας από τον Ρήγα.
Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος
1). ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΠΑΝΘΙΣΜΑ δια τους αγχίνους και φιλομαθείς Ελληνας, εκ της Γερμανικής και Γαλλικής διαλέκτου ερρανισθέν παρά Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού, ούτινος αναλώμασιν εξεδόθη προς ωφέλειαν των ομογενών. Εν Βιέννη εκ της Τυπογραφίας του ευγενούς Τραττνερ, 1790.
Φωτομηχανική επανέκδοση από το πρωτότυπο αντίτυπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος με την προσθήκη ευρετηρίου.
Τέταρτη επανέκδοση, Αθήνα 2006, με εισαγωγικό κείμενο για την ταύτιση τμημάτων του βιβλίου του Ρήγα με την Γαλλική Εγκυκλοπαιδεία των Diderot και D' Alembert.
ISBN: 960-86387-2-0
2). ΣΧΟΛΕΙΟΝ ΤΩΝ ΝΤΕΛΙΚΑΤΩΝ ΕΡΑΣΤΩΝ, ήτοι βιβλίον ηθικόν, περιέχον τα περίεργα συμβεβηκότα των ωραιοτέρων γυναικών του Παρισίου, ακμαζουσών κατά τον παρόντα αιώνα. Εκ της Γαλλικής διαλέκτου νυν πρώτον μεταφρασθέν παρά του Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού. Εν Βιέννη της Αουστρίας. Εκ της Τυπογραφίας Ιωσήπου του Βαουμεϊστέρου, 1790.
Φωτομηχανική επανέκδοση από το πρωτότυπο αντίτυπο της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και για την τελευταία σελίδα 365, που έλειπε, από το μοναδικό πλήρες αντίτυπο της Βιβλιοθήκης της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.
Αθήνα 2006
ISBN: 960-88710-3-4
3). Ο ΗΘΙΚΟΣ ΤΡΙΠΟΥΣ
ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ. Δράμα του Αββά Μεταστασίου του Ιταλού, μεταφρασθέν εις την ημετέραν διάλεκτον. Εν Βιέννη, Παρά Μαρκ. Πούλιου. 1797.
Τω τιμιωτάτω και χρησιμοτάτω κυρίω κυρίω Στεργίω Χατζή Κώνστα Ολυμπιώτη. Ρήγας Βελεστινλής ο Θετταλός
Προλεγόμενα
Η ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ ΤΩΝ ΑΛΠΕΩΝ
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΑΥΤΗΣ. Ποίημα εις δύο άσματα Γεσνέρου Γερμανού ποιητού. Μεταφρασθέν εις την ημετέραν παρά Αντωνίου Κορωνιού Χίου.
Φωτομηχανική επανέκδοση από το πρωτότυπο αντίτυπο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας με την προσθήκη ευρετηρίου και εισαγωγής, στη οποία διευκρινίσθηκε η βιβλιογραφική σειρά των πρώτων σελίδων. Επίσης τεκμηριώθηκε με ενδοκειμενικά στοιχεία, με τις χαρακτηριστικές λέξεις τις «πεποιημένες» από τον Ρήγα, ότι τα «Ολύμπια» είναι μετάφραση του Ρήγα και όχι κάποιου φίλου του, όπως είχε υποστηριχθεί και μέχρι πρόσφατα διατηρούνταν η άποψη αυτή.
Αθήνα 2001
ISBN: 960-86387-6-3
4). ΝΕΟΣ ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ. Τόμος Τέταρτος. Μεταφρασθείς τα μεν 32, 33 και 34 Κεφάλαια παρά του Γεωργίου Βεντότη Ζακυνθίου. Τα δε 35, 36, 37, 38 και 39 παρά του Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού. Διορθωθείς και εκδοθείς παρά του αυτού. Εν Βιέννη 1797.
Φωτομηχανική επανέκδοση από το πρωτότυπο αντίτυπο της Βιβλιοθήκης του Μουσείου Μπενάκη, με την προσθήκη Ευρετηρίου.
Στην εισαγωγή μεταξύ των άλλων εντοπίζονται τριάντα τρεις χαρακτηριστικές λέξεις «πεποιημμένες» από τον Ρήγα, με την πρόθεση «σύν» και επισημαίνεται η διόρθωση που κάνει ο Ρήγας στον Γάλλο συγγραφέα για ένα χωρίο του Ομήρου, στοιχείο που δείχνει την ενημέρωσή του.
Αθήνα 2006
ISBN: 960-87458-3-7
5). ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ
ΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Ο ΘΟΥΡΙΟΣ
ΥΜΝΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ
Μετά τη προδοσία και σύλληψη του Ρήγα (Δεκέμβριος 1797) τα τυπωμένα έντυπα των επαναστατικών του κειμένων, με τίτλο «Νέα Πολιτική Διοίκησις», που τα τύπωνε παράνομα στη Βιέννη στο τυπογραφείο των αδελφών Πούλιου, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν από την αυστριακή Αστυνομία. Από τα λίγα αντίτυπα που εν τω μεταξύ απέφυγαν την καταστροφή μέχρι σήμερα δεν εντοπισθεί κάποιο πρωτότυπο έντυπο. Από τα χειρόγραφα αντίγραφα του πρωτοτύπου γνωρίζουμε το περιεχόμενο των επαναστατικών έργων του Ρήγα.
Στα Επαναστατικά του Ρήγα προστέθηκε και ο Υμνος Πατριωτικός, που τυπώθηκε από τον Χριστόφορο Περραιβό το 1798 στην Κέρκυρα.
Στην επανέκδοση χρησιμοποιήθηκε το κείμενο του Λέανδρου Βρανούση. Προστέθηκε ένα Ευρετήριο ονομάτων και μία Εισαγωγή για την επαναστατική φυσιογνωμία του Ρήγα.
Πέμπτη επανέκδοση, Αθήνα 2005
ISBN: 960-85396-1-7
6). ΕΠΙΠΕΔΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ του Κόλπου της του Καταστενού της της από το Σταυροδρόμι θέας της των περί αυτήν και του Σαραγίου με τας παλαιάς και νέας ονομασίας παρα του Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού 1796. Εχαράχθη παρά του Φρανσουά Μήλλερ εν Βιέννη.
Επανέκδοση από το πρωτότυπο αντίτυπο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Αθήνα. Αποτελεί το πρώτο φύλλο της δωδεκάφυλλης Χάρτα της Ελλάδος (βλ. στη συνέχεια).
7). ΧΑΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ εν ή περιέχονται αι Νήσοι αυτής και μέρος των εις την Ευρώπην και Μικράν Ασίαν πολυαρίθμων αποικιών αυτής περιοριζομένων απ' ανατολών δια των Μύρων της Λυκίας μέχρι του Αργαθονίου όρους της Βυθινίας. Απ' άρκτου δια του Ακ Κερμανίου, των Καρπαθίων ορών, και Δουνάβεως και Σάββα των ποταμών. Από δυσμών, δια του Ούννα και του Ιωνίου πελάγους. Από δε μεσημβρίας δια του Λιβυκού. Τα πλείω με τας παλαιάς και νέας ονομασίας. Προς δε 9 επιπεδογραφίαι τινών περιφήμων πόλεων και τόπων αυτής συντείνουσαι εις την κατάληψιν του Νέου Αναχάρσιδος. Μία χρονολογία των βασιλέων και μεγάλων ανθρώπων αυτής. 161 τύποι ελληνικών νομισμάτων ερρανισθέντων εκ του αυτοκρατορικού ταμείου της Αουστρίας προς αμυδράν ιδέαν της αρχαιολογίας. Εν σώμα εις 12 τμήματα. Νυν πρώτον εκδοθείσα παρά του ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ ΘΕΤΤΑΛΟΥ χάριν των Ελλήνων και Φιλελλήνων. 1797. Εχαράχθη παρά του Φρανσουά Μήλλερ εν Βιέν.
Αυθεντική για πρώτη φορά επανέκδοση της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα από το θαυμάσια διατηρημένο πρωτότυπο αντίτυπο της Γενναδίου Βιβλιοθήκης. Εκδοση με την υποστήριξη της Ακαδημίας Αθηνών και επιμέλεια Δημ. Καραμπερόπουλου. Στην έκδοση προστέθηκαν δύο βιβλία:
1). Δημ. Καραμπερόπουλος, Το Ευρετήριο της Χάρτας του Ρήγα, (σ. 128)
2). Η ΄΄Χάρτα΄΄ του Ρήγα Βελεστινλή, με τις εργασίες:
α).Δημ. Καραμπερόπουλος, «Η ΄΄Χάρτα της Ελλάδος΄΄ του Ρήγα. Τα πρότυπά της και νέα στοιχεία», (σ. 15-90)
Β). Βάσω Πέννα, «Τα νομίσματα της Χάρτας του Ρήγα». (σ. 91-148).
Αθήνα 1998, επανέκδοση 2003.
ISBN: 960-85396-9-2
8) ΝΕΑ ΧΑΡΤΑ της ΒΛΑΧΙΑΣ και μέρους της Τρανσυλβανίας παρά του Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού εκδοθείσα χάριν των Ελλήνων και Φιλελλήνων. 1797. Εχαράχθη παρά του Φρανσουά Μήλλερ εν Βιέννη.
Ένα φύλλο διαστάσεων 80,5 εκ Χ 57,3 εκ. Αυθεντική επανέκδοση για πρώτη φορά από το πρωτότυπο αντίτυπο της Βιβλιοθήκης «Κοραή» της Χίου.
9). ΓΕΝΙΚΗ ΧΑΡΤΑ ΤΗΣ ΜΟΛΔΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΝΙΑΖΟΥΣΩΝ ΑΥΤΗ ΕΠΑΡΧΙΩΝ. Παρά Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού εκδοθείσα χάριν των Ελλήνων και Φιλελλήνων.1797. .
Ένα φύλλο διαστάσεων 77 εκ Χ 57εκ. Αυθεντική για πρώτη φορά επανέκδοση από το πρωτότυπο αντίτυπο της Βιβλιοθήκης της Ρουμανικής Ακαδημίας.
Εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το ρόπαλο του Ηρακλέους στις παραστάσεις των ηγεμόνων της Βλαχίας και Μολδαβίας. Αποδεικνύεται πλέον ότι ήταν πολιτικοί χάρτες του κράτους του και εντάσσονται στο επαναστατικό σχέδιο του Ρήγα. Ταυτίσθηκε το κείμενο που αναγράφει ο Ρήγα στην παράσταση του ηγεμόνα της Μολδαβίας ότι είναι από τη Γαλλική Εγκυκλοπαιδεία των Diderot και D' Alembert, που για δεύτερη φορά ο Ρήγας την χρησιμοποιεί μετά το «Φυσικής απάνθισμα» το 1790.
Αθήνα 2005
ISBN: 960-88710-1-8
.
10. ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (εικόνα).
Εξεδόθη παρά του Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού, χάριν των Ελλήνων και Φιλελλήνων.1797. .
Μονόφυλλο διαστάσεων 28.5 εκ. Χ 43.5 εκ.
Αυθεντική επανέκδοση από το πρωτότυπο αντίτυπο της Βιβλιοθήκης της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος.
ISBN: 960-88710-0-Χ
.
ΜΗ ΑΝΕΥΡΕΘΕΝΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ
1). «Το πνεύμα των Νόμων», μετάφραση του βιβλίου «Esprit des loix» του Montesquieu.
Ο Ρήγας στο βιβλίο του «Φυσικής Απάνθισμα», Βιέννη 1790, σ. 176 δίνει την είδηση ότι έχει μισομεταφρασμένο το έργο και θα το τυπώσει. Μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπισθεί κάτι σχετικό.
2). «Εγκόλπιον Στρατιωτικόν»,
α). Εγχειρίδιο της τέχνης του Πολέμου και στρατιωτικοί κανονισμοί κατά τον στρατάρχη Khevenhuller
β). Δημοκρατική Κατήχηση
γ). Δύο επαναστατικά τραγούδια.
Κατασχέθηκε στο τυπογραφείο πριν ακόμη κυκλοφορήσει από την Αυστριακή Αστυνομία μετά την προδοσία και τη σύλληψη του Ρήγα, τον Δεκέμβριο του 1797. Σχετικά βλ. Λέανδρου Βρανούση, Τα έργα του Ρήγα, Απαντα Νεοελλήνων Κλασσικών, τόμ. 2, σ. 737-776.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για τα αποδιδόμενα σαν έργα του Ρήγα «Η δοκιμασμένη φιλία» και «Το σαγανάκι της τρέλας», Βουκουρέστι από πολλούς ιστορικούς έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες ότι είναι του Ρήγα και δεν περιλαμβάνονται στην έκδοση των Απάντων μέχρι να λυθεί οριστικά η πατρότητα των δύο αυτών έργων.
|