Επικοινωνία Εκτύπωση English

ΔΗΜ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Το Χρονικό του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου
" Φεραί - Βελεστίνο - Ρήγας"
 
Βελεστίνο
2-5 Οκτωβρίου 2003
 

Προετοιμασία. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα αποφάσισε την σύγκληση του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου της κατά τον Οκτώβριο του 2003 αμέσως μετά την έκδοση του τρίτου τόμου ΥΠΕΡΕΙΑ, που περιέχει τα Πρακτικά του Γ΄ Συνεδρίου. Τον Φεβρουάριο του 2003 στάλθηκε η πρώτη εγκύκλιος με την οποία αναγγέλθηκε η διοργάνωση του Δ΄ Συνεδρίου και προσκαλούνταν οι επιστήμονες να συμμετάσχουν στις εργασίες του κατά το τετραήμερο 2-5 Οκτωβρίου 2003 και ότι οι Σύνεδροι θα ήταν φιλοξενούμενοι της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. Η ανταπόκριση στην πρόσκληση ήταν μεγάλη τόσο από τους επιστήμονες της Ελλάδος όσο και του Εξωτερικού.
Πολύ έγκαιρα κυκλοφόρησε το καλαίσθητο πρόγραμμα του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου, το οποίο απεστάλη σε επιστήμονες, Επιστημονικά Κέντρα, Πανεπιστήμια, Υπηρεσίες και στα μέσα ενημέρωσης, ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, ραδιόφωνα και τηλεόραση, αποσπώντας ευμενή σχόλια για τις σημαντικές συμμετοχές στη θεματολογία του Συνεδρίου, του Ρήγα και της γενέτειρά του, των αρχαίων Φερών και του σημερινού Βελεστίνου. Επίσης στάλθηκε Δελτίο Τύπου στα μέσα ενημέρωσης λίγες ημέρες πριν από τη διοργάνωση τονίζοντας ότι στις εργασίες του Δ΄ Συνεδρίου συμμετέχουν εβδομήντα πέντε επιστήμονες εκ των οποίων οι δέκα επτά προέρχονται από τη Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Πολώνία, Ιταλία, Ισπανία και Αγγλία.
Οργανωτικός φορέας του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου ήταν η Επιστημονική Εταιρεία Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα με την συνεργασία του Δήμου Φερών και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και τη συμμετοχή της Ιστορικής και Λαογραφική Εταιρείας των Θεσσαλών και του Συλλόγου Βελεστινιωτών Αθηνών.
Οι Σύνεδροι από την Αθήνα με πούλμαν της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ΄ Συνεδρίου το πρωί της 2 Οκτωβρίου 2003 αναχώρησαν για το τόπο διεξαγωγής του Δυνεδρίου, το Βελεστίνο, αφού πρώτα εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχεία του Βόλου, στα οποία φιλοξενήθηκαν και οι υπόλοιποι Σύνεδροι από τα άλλα μέρη της Ελλάδος και του Εξωτερικού.

΄Εναρξη των εργασιών του Δ΄ Συνεδρίου. Η τελετή έναρξης των εργασιών του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου "Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας" έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης 2 Οκτωβρίου 2003 στο νεότευκτο καλαίσθητο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου, το οποίο ανεγέρθη πριν από λίγα χρόνια, το 1998, που γιορτάσθηκε η επέτειος των διακοσίων χρόνων από τον μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή. Σε κάθε σύνεδρο και ακροατή προσφέρονταν ο φάκελος με το πρόγραμμα του Δ΄ Συνεδρίου, κάρτ-ποστάλ και το έντυπο με την πρόταση δημιουργίας του Μουσείου του Ρήγα στο Βελεστίνο.
Ο Γραμματέας της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα κ. Δημήτριος Κογκούλης παρουσίασε τους επισήμους και ανέγνωσε τους πολλούς χαιρετισμούς, που απεστάλησαν, και στη συνέχεια προσκλήθηκε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ΄ Συνεδρίου Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος να ανοίξει τις εργασίες του Συνεδρίου μνημονεύοντας τις δραστηριότητες που έχουν πραγματοποιηθεί στο διάστημα από το προηγούμενο Γ΄ Συνέδριο του 1997 και ευχαριστώντας του Συνέδρους για την συμμετοχή τους, που αποτελεί εγγύηση επιτυχίας και συνέχειας. Ακολούθως προσκλήθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμούς ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Γιάννης Πρίντζος, ο Δήμαρχος Φερών κ. Κων. Κανάρης, ο Επίσκοπος Βελεστίνου Θεοφιλέστατος κ. Δαμασκηνός ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, ο Πανοσιολογιώτατος κ. Δαμασκηνός ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο βουλευτής κ. Αλέκος Βούλγαρης, ο πρ. υπουργός κ. Γεώργιος Σούρλας και η κα Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας των Θεσσαλών.
Μετά τους χαιρετισμούς άρχισαν οι εργασίες του Συνεδρίου σε ολομέλεια με δύο ανακοινώσεις, η μία ήταν για τις αρχαίες Φερές από την κ. Αργ. Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου και η άλλη για τον Ρήγα Βελεστινλή από τον κ. Λουκά Αξελό. Στη συνέχεια ο ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Κώστας Καστανάς, ο οποίος συγκινήθηκε από την μέχρι τώρα δραστηριότητα μας για τον προβολή του Ρήγα, αφιλοκερδώς ήρθε στο Συνέδριο και διάβασε κείμενα του Ρήγα από τα Δίκαια του Ανθρώπου, το Σύνταγμα και τον Θούριο με απαγγελία, που συγκίνησε τους ακροατές.
Οι εργασίες του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου "Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας" συνεχίστηκαν τις επόμενες τρεις ημέρες στις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου, όπου είχαν διεξαχθεί και τα προηγούμενα τρία Συνέδρια. Εντυπωσιακή ήταν και πάλι η συμμετοχή των ακροατών καθ' όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου, που ήρθαν από πολλά μέρη της Ελλάδος, για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Δ΄ Συνεδρίου στις δύο αίθουσες που λειτούργησαν παράλληλα.
Οι εκδόσεις της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα εκτέθηκαν στην είσοδο και οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα έργα του Ρήγα και τις άλλες μελέτες. Σε ιδιαίτερη αίθουσα λειτούργησε και έκθεση βιβλίων για τον Ρήγα και τη γενέτειρά του από τη Βιβλιοθήκη του Δρ. Δημ. Καραμπερόπουλου, την οποία επισκέφθηκαν πολλοί επισκέπτες και οι οποίοι εντυπωσιάσθηκαν από τον πλούτο των βιβλίων που έχουν γραφεί για τον Ρήγα.
Σημαντική ήταν η βοήθεια στην καλή διοργάνωση του Συνεδρίου κατά το τετραήμερο 2-5 Οκτωβρίου 2003 του Διευθυντή του Δήμου κ. Στέργιου Τσιλινή και των υπαλλήλων του Δήμου καθώς και των φοιτητών Αλέξανδρου Απ. Παπαγεωργίου και Απόστολου Στ. Καραμπερόπουλου. Η διοργάνωση του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου ενισχύθηκε οικονομικά από την Νομαρχία Μαγνησίας, το Δήμο Φερών, την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και από μία φαρμακευτική εταιρεία, ενώ από το Υπουργείο Πολιτισμού δεν δόθηκε οικονομική ενίσχυση.

Παρασυνεδριακές εκδηλώσεις. Οι Σύνεδροι το πρωϊ του Σαββάτου 4 Οκτωβρίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα καινούργια ευρήματα που ήρθαν στο φώς κατά τις πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή Βελεστίνου υπό την καθοδήγηση της αρχαιολόγου κ. Πολυξένης Αραχωβίτη. Επίσης το πρωί της Κυριακής 5 Οκτωβρίου στον χώρο όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του Ρήγα εψάλη επιμνημόσυνη δέηση αρχιερατεύοντος του Επισκόπου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού. Κατατέθηκαν στέφανοι και τραγουδήθηκε ο Θούριος "Ως πότε παλικάρια" στην παραδοσιακή μορφή που περιέχεται στον ψηφιακό δίσκο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα.
Μία άλλη εκδήλωση που προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση ήταν εκείνη κατά την οποία με την ευκαιρία συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την ίδρυση του Γυμνασίου Βελεστίνου, τιμήθηκαν με σχετική περγαμηνή οι τρεις Βελεστινιώτες, που αποτέλεσαν την τριμελή επιτροπή ίδρυσης του Παραρτήματος Γυμνασίου Βελεστίνου, τα ονόματα των οποίων είναι Γεώργιος Νιμπής, Κώστας Καλτσάς και Αχιλλέας Μακρής.
Καθώς οι σύνεδροι ήταν φιλοξενούμενοι της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου καταβλήθηκε προσπάθεια όπως τα γεύματα και τα δείπνα να είναι καλής ποιότητας από τα θαυμάσια κρέατα της περιοχής, που προσφέρονται από τις ταβέρνες του Βελεστίνου. Πράγματι κατά γενική ομολογία των Συνέδρων η ποιότητα τους ήταν άριστη καθώς και η εξυπηρέτηση με την παράλληλη εκδήλωση κεφιού, που εκδηλώνονταν. Το δείπνο που πρόσφερε η Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος δόθηκε στην Μακρυνίτσα, αποκτώντας κατ' αυτόν τον τρόπο και μία ακόμη εμπειρία.

Καταληκτήρια συνεδρίαση. Μετά τις ανακοινώσεις της Κυριακής το πρωϊ σε ολομέλεια έγινε η πρώτη παρουσίαση του δικτυακού τόπου Rhigassociety.gr της Επιστημονικής Εταιρείας μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα από τον κ. Σταύρο Σουρά, ο οποίος μαζί με την σύζυγό του κα Εύη Σουρά δημιούργησαν και εμπλουτίζουν αφιλοκερδώς την ιστοσελίδα με τις εκδόσεις και τις διάφορες εκδηλώσεις.
Στη συνέχεια ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραθανάσης και η κ. Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη παρουσίασαν συνοπτικά τα πορίσματα από τις ανακοινώσεις, ενώ από του συνέδρους έγιναν διάφορες προτάσεις , ευχές και ομοφώνως εγκρίθηκαν τα ακόλουθα ψηφίσματα:
1.Να δημιουργηθεί το Μουσείο του Ρήγα στη γενέτειρά του, στο οποίο θα είναι δυνατόν να αναπτυχθούν διάφορα τμήματα, όπως αναφέρονται στην έντυπη πρόταση που διανεμήθηκε στους Συνέδρους, οι οποίοι θα αποτελούν και μέλη της Επιτροπής Ανέγερσης του Μουσείου του Ρήγα. Να αναπτυχθεί παράλληλα και Κέντρο Βαλκανικών Σπουδών.
2.Να προωθηθεί η δημιουργία του Αρχαιολογικού-Ιστορικού Πάρκου Φερών-Βελεστίνου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Φερών.
3.Να βρεθεί μόνιμη εγκατάσταση στο Βελεστίνο για το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας.
4.Να εφαρμοσθεί από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η απόφαση της Πολιτείας, η οποία το ονόμασε "Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ρήγας Βελεστινλής" κατά το 1998, το έτος επετείου του μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα Βελεστινλή.
5.Να ιδρυθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη γενέτειρα του Ρήγα το Τμήμα Υπολογιστικής Φυσικής, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης στον Ρήγα Βελεστινλή.
6.Να γραφεί ένα συνοπτικό αλλά κατατοπιστικό εγχειρίδιο για το Βελεστίνο με την 4.000 χρόνων ιστορία: για τις αρχαίες Φερές, τη βυζαντινή και την τουρκοκρατία, το νεώτερο Βελεστίνο και για τον Ρήγα Βελεστινλή.
7.Να ανακηρυχθούν επίτιμοι δημότες της γενέτειρας του Ρήγα οι επιστήμονες που έχουν προσφέρει σημαντικό επιστημονικό έργο για την ανάδειξη της περιοχή μας: η κα Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου Δ. Φ., αρχαιολόγος που επί εικοσιπέντε χρόνια εργάζεται και αναδεικνύει τις αρχαιότητες των Φερών, η κα Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος του Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων και αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα καθώς και ο Παναγιώτης Καμηλάκης Ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα για την από το Α΄ Διεθνές Συνέδριο το 1986 μέχρι σήμερα συνεισφορά τους στην ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής Βελεστίνου.
8.Να προσφερθεί από τη Βουλή των Ελλήνων στους Βουλευτές η Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, έκδοση της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα.
9. Να ενισχύσουν τη διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας τα Σχολεία της περιοχής Βελεστίνου.
10.Να αξιοποιηθεί ο χώρος "Σπίτι του Ρήγα" στο Βελεστίνο.
11.Να ορισθεί το Βελεστίνο για ιστορικούς λόγους προς τιμήν του Ρήγα ως μόνιμη έδρα της Γραμματείας των Διαβαλκανικών Διασκέψεων.
Στη συνέχεια στο τέλος της Καταληκτήριας Συνεδίασης μίλησαν ορισμένοι σύνεδροι, ο Δήμαρχος Φερών κ. Κων. Κανάρης και τέλος ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος ευχαρίστησε τους συνέδρους για την συμβολή τους στην επιτυχία του Δ΄ Συνεδρίου. Επίσης ευχαρίστησε τους ακροατές του Συνεδρίου από το Βελεστίνο, τα γύρω χωριά, το Βόλο, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιαννιτσά, την Κόρινθο και την Αθήνα η παρουσία τους και συμμετοχή τους στις εργασίες του Συνεδρίου ενίσχυσαν τη σημασία του. Ευχήθηκε και πάλι την συνάντηση στο Βελεστίνο στο Ε΄ Διεθνές Συνέδριο "Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας", το 2007, τότε που θα είναι και η επέτειος των 250 χρόνων από τη γέννηση του επαναστάτη και οραματιστή Ρήγα Βελεστινλή.

 


Created by  WebLines  2004