Η αρχή. Όταν το καλοκαίρι του 1985 τηλεφωνήσαμε στον ιστορικό του Ρήγα, Λέανδρο Βρανούση, και του είπαμε ότι εμείς οι Βελεστινιώτες έχουμε σκοπό να διοργανώσουμε ένα επιστημονικό Συνέδριο για τον Ρήγα, αυθόρμητα αναφώνησε: «Επιτέλους βρέθηκαν οι άνθρωποι να διοργανώσουν Συνέδριο για τον Ρήγα Βελεστινλή». Πράγματι μέχρι τότε δεν είχε διοργανωθεί ούτε ένα Συνέδριο για την μεγάλη αυτή φυσιογνωμία τους Ελληνικού και του Βαλκανικού χώρου, για τον Ρήγα.
Ετσι με τη βοήθεια του Λέανδρου Βρανούση, του αρχαιολόγου Ε. Κακαβογιάννη, του αειμνήστου Χρήστου Χειμώνα, τους Παναγιώτη και Καίτη Καμηλάκη, της Μαρίας Μαντουβάλου, διοργανώθηκε με επιτυχία το πρώτο Διεθνές Συνέδριο το 1986, που η έκδοση των Πρακτικών τους με τίτλο «Υπέρεια», έθεσε τις βάσεις για την παραπέρα συνέχιση. Γεγονός ήταν ότι έκανε εντύπωση στον επιστημονικό κόσμο αφενός η διοργάνωση αφετέρου η έκδοση των Πρακτικών.
Σύντομα αρχίσαμε με τη διοργάνωση του δεύτερου Συνεδρίου το 1994 και την αντίστοιχη έκδοση των πρακτικών τους που είχε ως συνέπεια την καθιέρωση των Συνεδρίων μας στην επιστημονική κοινότητα. Απόδειξη του γεγονότος αυτού ήταν η συμβολή στην μεγάλη και σημαντική επέτειο εορτασμού των 200 χρόνων από τον μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα, που γιορτάστηκαν το 1998, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό με τη συμμετοχή πολλές φορές της Επιστημονικής μας Εταιρείας. Ξεκινήσαμε τις εκδηλώσεις αυτές με την διοργάνωση το 1997 του τρίτου Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας», με τη συμμετοχή πολλών επιστημόνων και την παράλληλη έκδοση των Πρακτικών του.
Η προσπάθεια μελέτης και προβολής του έργου του Ρήγα συνεχίζονταν και έτσι το 2003 διοργανώνουμε το τέταρτο Διεθνές συνέδριο με την έκδοση ενός πολύ καλαίσθητου Προγράμματος, που έκανε εντύπωση στους επιστήμονες όπως και η ποιότητα των ανακοινώσεων. Αποκορύφωμα της όλης προσπάθειας ήταν η διοργάνωση του Πέμπτου Διεθνούς Συνεδρίου το 2007, γιορτάζοντας παράλληλα και την επέτειο των 250 χρόνων από τη γέννηση του Ρήγα Βελεστινλή, πετυχαίνοντας με την παρέμβασή μας και τη συμμετοχή των Ελληνικών Ταχυδρομείων, που εξέδωσαν το αναμνηστικό γραμματόσημο του Ρήγα και σχετικό λεύκωμα, με αντίστοιχη αφίσσα, που αναρτήθηκε σε όλα τα Ταχυδρομικά Γραφεία της χώρας.
Εχοντας τώρα τους πέντε τόμους των Πρακτικών των αντίστοιχων πέντε Διεθνών Συνεδρίων για τον Ρήγα και τη γενέτειρά του, τις αρχαίες Φερές και το νεώτερο Βελεστίνου μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στη επιστημονική αυτή συγκομιδή. Συνολικά στους πέντε τόμους των Συνεδρίων έχουν καταγραφεί 256 εργασίες, που αναλύονται ως εξής: 39 μελέτες για τις αρχαίες Φερές, 75 για το νεώτερο Βελεστίνο και 142 για τον Ρήγα. Πλούσια πράγματι συγκομιδή, που συμβάλλει στην επιστημονική διερεύνηση των θεματικών ενοτήτων των Συνεδρίων μας.
Παράλληλα η διοργάνωση των Διεθνών Συνεδρίων έχεσε τις βάσεις για την για πρώτη φορά επανέκδοση των Απάντων του Ρήγα, που το 2007, με την επέτειο των 250 χρόνων από τη γέννηση του Ρήγα, εκδόθηκαν και σε ψηφιακό δίσκο, (CD-ROM). Ακόμη τα διεθνή Συνέδρια συνέβαλαν να αρχίσουμε να μεταφράζουμε το Σύνταγμα του Ρήγα στις βαλκανικές και ευρωπαϊκές γλώσσες. Αρχή έγινε το 1998 με τη συνδρομή της καθηγήτριας Νάντιας Ντάνοβα, η οποία μετέφρασε τα Επαναστατικά έργα του Ρήγα στη Βουλγαρική γλώσσα και ακολούθησε στη συνέχεια η μετάφραση τους σε άλλες εννέα γλώσσες.
Με την έκδοση το 2010 του πολυσέλιδου 5ου τόμου «Υπέρεια» (1207 σελίδες) προχωρήσαμε στην διοργάνωση του έκτου Διεθνούς Συνεδρίου «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας», που λαμβάνει χώρα στη γενέτειρα του Ρήγα κατά το τετραήμερο 4-7 Οκτωβρίου. Η συμμετοχή από πλευράς επιστημόνων είναι μεγάλη. Οι ανακοινώσεις συνολικά είναι 94 τον αριθμό με πολύ ενδιαφέροντα και πρωτότυπα θέματα για τις τρεις ενότητες του Συνεδρίου, για τις αρχαίες Φερές 16 ανακοινώσεις, 24 για το νεώτερο Βελεστίνο και 54 ανακοινώσεις για το Ρήγα Βελεστινλή.
Πρέπει να σημειωθεί, και έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι το πρόγραμμα του έκτου Συνεδρίου κυκλοφορήθηκε ευρύτατα, με αποτέλεσμα να έχουν δηλώσει αρκετοί να το παρακολουθήσουν τις εργασίες του κατά το τετραήμερο. Ετσι το Βελεστίνο καθίσταται ένα κέντρο της επιστημονικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.